Szkoła Podstawowa nr 5 im. Skarbów Ziemi Górnośląskiej w Rudzie Śląskiej

Pokarmowe "złe" duety

Ktoś coś słyszał na ten temat, ale nie do końca wie o co chodzi. Otóż okazuję się, że istnieją produkty, które dosyć często ze sobą łaczymy nie wiedząc, że mają zły wpływ na nasze zdrowie. 
Herbata z cytryną
Cytryna wrzucona do kubka z wrzącą herbatą zamienia glin zawarty w herbacie w niebezpieczny cytrynian glinu odpowiedzialny za występowanie choroby Alzheimera, a także do problemów ze stawami. Najlepiej przed dodaniem cytryny usunąć torebkę, lub fusy z kubeczka.
Jajko z ziemniakami
Ziemniaki zawierają szczawiany, które utrudniają łączenie się z wapniem i żelazem zawartymi w jajkach. Niedobór wapnia grozi osłabieniem kości, a niedobór żelaza prowadzi do anemii.
Ogórek z pomidorem
Świeży ogórek zawiera enzym askorbinowy, który utlenia witaminę C i wytrzebia je z innych warzyw np. pomidora. Niedobór witamin C opóźnia proces gojenia ran, zmniejsza odporność na infekcje, może powodować apatię. Warzywa te można połączyć pod warunkiem ze najpierw pokroimy pomidora i zalejemy odrobina oliwy a następnie dodamy ogórka.
Biały ser z pomidorem
Zawarte w pomidorach kwasy łączą się z wapniem, tworząc nierozpuszczalne kryształki, które odkładają się w stawach i doprowadzają do powstania stanów zapalnych wywołujących silne bóle.
Czerwone mięso z czerwonym winem
Czerwone mięso jest jednym z najcenniejszych źródeł żelaza. Z kolei substancje zawarte w winie ograniczają wchłanianie tego pierwiastka w przewodzie pokarmowym. Brak żelaza prowadzi do anemii.
Title